pühapäev, 31. märts 2013

"Lõbus sünnipäev"


I kunstiklassi katsetel on olnud üheks ülesandeks pildi joonistamine jutu järgi. Seekord tegid seda eelkooli lapsed oma viimases kunstitunnis. Jutu leidmine on keeruline ja probleemne. Olen juba mitmendat aastat seda teinud ise. Nii on selge ka see, mida ja kuidas hinnata.

"Lõbus sünnipäev"
Oli ilus kevadpäev. Päike paistis, puud olid lehes ja linnud laulsid.
Mari pidas oma sõpradega koduaias sünnipäeva. Laua peal oli suur tort. Kõik olid rõõmsad, mängisid ja tantsisid. Sünnipäevalt puudus ainult naabripoiss Peeter.
Korraga läks aiavärav lahti ja sealt ta tuligi. Peetril oli kaasas suur roheline lohe. Lohel olid suured punased silmad, uhked sakilised tiivad ja pikk saba. Ta oli nii suur, et vaevalt mahtus aeda ära. Kõik sünnipäeva külalised olid ehmunud.
Kuid lohe oli sõbralik. Ta kinkis Marile suure nuku ja lilled. Lohe kutsus lapsi endaga sõitma. Nii ronisidki kõik lohe selga ja  teekond algas. Koos sõideti muinasjutumaale. Seal jätkus sünnipäevapidu veel kaua.
Metoodilised soovitused:
-peale jutu ettelugemist võiks esitada lastele suunavaid küsimusi

1.Mis aastaeg oli?
2.Kus toimus sünnipäev?
3.Mida lapsed tegid?
4.Kes ilmus sünnipäevale hiljem ja mis tal kaasas oli?5.Kuhu lapsed läksid koos lohega?Selles loos on võimalik joonistada kahte sündmust, kas pidu või lohega lendamist. Lapsed valivad paraku selle, millele õpetaja emotsionaalselt enam tähelepanu suunab.
-soovitav on lugeda jutt veelkord ette

-Mida hinnata?-inimese kujutamist, fantaasiat, tegevuskohta, tegevust ine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar