pühapäev, 28. veebruar 2010

"Lind"


Eelkooli kunstitunnis voolisime savist lindu. Linnu keha põhivormiks on kera. Hea oleks, kui laps tutvuks juba algklassides põhiliste geomeetriliste vormidega. Neid ei tohiks kasvataja või õpetaja lapsele ette teha, vaid laps peab ise avastama need vormid. Pean oluliseks ka seda, et iga laps võtab ise aluse ja savi, nii kogeb ta ise tööprotsessi (ka koristamine). Algul lasin lastel savitükki vormida käte vahel, veeretades seda kord keraks, kord silindriks. Edasi venitasime kerast välja pea ja saba, siis tiivad. Lõpuks jäi venitada peast välja nokk ja teha silmad, siluda ja kujutada sulestik.
Mõned soovitused:
1.lind peaks jääma alusele kuni töö lõpuni (hea, kui on pöörlev alus, siis ta töötleb igast küljest))
2.kõik osad tuleks ikka välja venitada (paljud lapsed tahavad üksikuid osasid liita omavahel kokku, seda võimaldab plastiliin kui ka uuem savi)
3.linnu tiiva äär peaks jääma paksem mitte õhuke nagu paber (murdub ära kuivamisel)
4.voolimispulgaga tuleks edasi anda linnu sulestikku (tõmme olgu pea poolt saba suunas, nii nagu suled kasvavad), peal ja paelal lühemad, kehal, tiival pikemad
5.tähelepanu võiks suunata ka sellele, et linnu tiiva-,saba ja peaalune pind tuleb töödelda (laps kipub tavaliselt selle unustama)
6.kindlasti peaksid sedalaadi õpetuslikud tunnid vahelduma nn vaba teemadega

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar